De fysiotherapeut en de behandeling

De fysiotherapeut

Het menselijk lichaam is een goed samenspel van spieren, botten en gewrichten waar we onze dagelijkse bezigheden mee uitvoeren zoals werken, sporten enz. Bij al deze bewegingen denken we niet eens na, tot u ergens last van krijgt. Het lichaam werkt even niet mee, wat nu? Degene die daar alles van af weet is de fysiotherapeut. De fysiotherapeut is de deskundige op het gebied van bewegen.

Bij de fysiotherapeut kunt u terecht voor behandeling van de klacht(en) maar ook om uw klachten te voorkomen.

De behandeling

Een behandeling duurt ongeveer een klein half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door eerst te vragen en daarna te onderzoeken. Op basis van deze gegevens wordt een fysiotherapeutische diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt. Dit behandelplan is maatwerk. Er wordt wel gewerkt met richtlijnen als basis maar elk lichaam is anders en reageert anders op de behandeling.

Vaak is oefentherapie een belangrijk onderdeel van de behandeling. De oefentherapie is bedoeld om bewegingsmogelijkheden te be├»nvloeden en spierkracht te vergroten. Bij de praktijk kan gebruik worden gemaakt van de toestellen die daar aanwezig zijn. Voor een eventuele houdingscorrectie wordt voor de spiegel geoefend. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan er gebruik worden gemaakt van fysiotechniek en massage. Om de klacht zo snel mogelijk te verhelpen krijgt u oefeningen voor thuis mee.